Wyprawy wędkarskie
Leszcz
Leszcz
Ryba z rodziny karpiowatych. Występuje od Anglii i środkowej Francji na wschód i od północnych Alp do Uralu, stamtąd do Azji. Żyje gromadnie w dolnych partiach dużych rzek, w głębokiej wodzie z obfitą roślinnością. Liczne występowanie leszcza w wodach zaporowych prowadzi do jego karłowacenia. Ponadto leszcz zasiedla naturalne jeziora oraz lekko zasolone przybrzeżne obszary Morza Bałtyckiego. Tarło odbywa w wielkich stadach w maju i czerwcu, gdy woda osiągnie temperaturę 12-16 stopni Celsjusza. Ma duże znaczenie gospodarcze zwłaszcza w północnych częściach Europy. Odławiany jest za pomocą niewodów, sieci zastawianych i pułapkowych. Mięso leszcza jest bardzo smaczne, lecz u mniejszych osobników występuje duża ilość ości. Leszcz rośnie powoli. Przeciętnie ryba osiąga długość ok. 50 cm przy masie w granicach 2-3 kg. Okazy większe występują rzadziej. Leszcz jest jednym z najpopularniejszych gatunków wśród polskich wędkarzy. Poławia się go najczęściej na wędkę spławikową lub gruntówkę z koszyczkiem zanętowym (przynętą może być np. biały robak, larwa ochotki, rosówka czy ziarno gotowanej kukurydzy). Za okaz uznaje się rybę przekraczającą standardowe 2-3 kilo masy, ale sztuki powyżej kilograma już są uważane za przyzwoite i satysfakcjonujące większość wędkarzy trofeum. Gatunkami bardzo podobnymi do leszcza są rozpiór i sapa.
(opracowano na podstawie przewodnika "Ryby słodkowodne" wydawnictwa Multico, Warszawa1992)







Łowiska wędkarskie szkierowe w Skandynawii. Wyjazd na łowisko. Szwecja wędkarstwo. Urlop wędkarski. Wyprawy wędkarskie
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie, wykorzystywanie tekstu i zdjęć bez zgody autora zabronione.
| Projekt i realizacja: melonio.pl |
Projektowanie stron internetowych