Wyprawy wędkarskie
Szczupak
Szczupak
Należy do rodziny szczupakowatych. Jest drapieżnikiem, żywi się niemal wyłącznie rybami. Występuje w wodach wolno płynących lub stojących na obszarze niemal całej Europy za wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, południowych Włoch i południowej części Półwyspu Bałkańskiego. Żyje również w Ameryce Północnej (Kanada, Alaska). Mięso szczupaka jest białe, chude, o zwartej konsystencji i sporej ilości ości. Cenione w kuchni staropolskiej. Najpopularniejszy drapieżnik wśród polskich wędkarzy, poławiany bardzo chętnie ze względu na duże rozmiary, wielką siłę, waleczność (częste wyskoki z wody) i sposób brania przynęty (zazwyczaj agresywny atak, również na bardzo płytkiej wodzie, bardzo energiczna walka, ucieczki w głębinę lub do trzcin). Najczęściej łowi się go metodą spinningową, trollingową, dżerkową i tam gdzie to dozwolone na żywą lub martwą rybkę. Osiąga długość do 1,5 m przy ciężarze do 15 kg. Większe okazy o masie 15-20 kg występują rzadziej. Za bardzo prestiżowe trofeum uważa się szczupaka przekraczającego 1 metr długości, choć ryby powyżej 90 cm (4-5 kg) też są już nobilitacją dla przeciętnego spinningisty.
(opracowano na podstawie przewodnika "Ryby słodkowodne" wydawnictwa Multico, Warszawa1992)















Łowiska wędkarskie szkierowe w Skandynawii. Wyjazd na łowisko. Szwecja wędkarstwo. Urlop wędkarski. Wyprawy wędkarskie
Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie, powielanie, wykorzystywanie tekstu i zdjęć bez zgody autora zabronione.
| Projekt i realizacja: melonio.pl |
Projektowanie stron internetowych